Reklama
 
Blog | Dagmar Vránová

Obezita, chudoba a daň na nezdravé potraviny !

Bude v roce 2030 žít na světě 164 miliónů obézních dospělých?

 

O obezitě se hovoří čím dál více, známe obezitu jako rizikový faktor mnoho onemocnění – zejména kardiovaskulárních a diabetu. Alarmující je nárůst obezity u dětí a extrémní obezity dospělých hlavně ve Spojených státech. Jen málo případů obézních trpí sekundární obezitou, kdy je známo základní onemocnění, na jehož podkladě je pacient obézní. Samostatnou kapitolou zůstává léčba určitých chorob, kdy nasazená medikace může zvyšovat osobní hmotnost, obvykle však tento model nevede k obezitě vyšších stupňů. Bylo vědecky potvrzeno, že snížení indexu tělesné hmotnosti (BMI) již o 1 % v populačním měřítku je schopno zabránit nově diagnostikovým případům diabetu a kardiovaskulárních chorob včetně mozkové mrtvice v závratných číslech – 2,4 miliónů případů diabetu a 1,7 miliónů případů kardiovaskulárních chorob (Zdroj The Lancet 08/2011). Společnost celosvětově je nemocná… Pacientům s obezitou je ordinována změna životního stylu – jídelní a zejména pohybová, ale…

Je potřeba se zamyslet nad spojením mezi chudobou a obezitou. Nekvalitní, levné potraviny splní sice účel, ale organismu vesměs nedodají nic nutričně potřebného, spíše naopak organismus ještě více zatíží, obsahují totiž obvykle nekvalitní tuky, konzervanty, barviva, nadmíru soli, sladidla aj. Ovoce a zelenina, která by měla při redukci hmotnosti v jídelníčku dominovat, bývá obvykle bez chuti a uměle vyhnaná, pokud ovšem člověk nemá vlastní výpěstky nebo svého farmáře. Cenné luštěniny málokdo konzumuje denně, ačkoliv jsou nutričně hodnotné, o rybách nemluvě. Pečivo bývá dobarvováno a přesoleno. Strava našich babiček by byla vhodná, ale doba pokročila a svět je poněkud jiný. Pravidelnost a pestrost jídelníčků nebývá pravidlem. Připomínek by byla spousta včetně nadměrné konzumnosti…

V této souvislosti mně přijdou celkem kontraproduktivní návrhy o zatížení nezdravých potravin vyšší daní. Těch nezdravých potravin je spousta a v souhrnu by se jistě jednalo o zdražení většiny potravin – nejen o slazené nápoje, o kterých se v této souvislosti hovoří nejvíce. Obezita je hrozba a významný rizikový faktor, ale rizikovým faktorem, a to také významným, je i například zvýšená hladina cholesterolu a porucha tukového profilu. Zvýší se tedy i daně pro nezdravé margaríny s nadměrným obsahem škodlivých nasycených tuků, tučné uzeniny, jídla z fast foofu, jídla příliš slaná, šizená apod. nebo si pacient bude plně hradit léky na většinu zmíněných rizikových faktorů, nebo hned obojí?

Reklama

Celý kolototoč se uzavře tím, že člověk s obezitou, cukrovkou a porušeným tukovým profilem bude opět kupovat potraviny levnější, obvykle tedy kvalitativně na hraně. Rozdíl bude jen v tom, že i toho nekvalitního jídla si koupí méně, poněvadž jeho nutné výdaje celkově vzrostou, aniž by se na druhé straně mohl radovat ze zvýšeného příjmu (platí zejména pro většinu populace, která nedosahuje ani nesmyslné výše průměrného příjmu a důchodce).

A tak společnost bude nadále nemocná a obézní… Za úvahu by jistě stál cenový pokles potravin zdravých, ale jít s cenami dolů se přece nenosí.