Reklama
 
Blog | Dagmar Vránová

Svět se zbláznil …

Zvýšení DPH na léky, Klub Kokotů, stáří aj. 

Zprávy několika posledních dní působí někdy až recesivně, nicméně jsou bohužel mnohdy pravdivé.

Zvlášť „na hraně“ je zmínka o proběhlém Setkání klubu kokotů (vycházející z kokotologie), kterému vévodil Miroslav Kalousek, ano, jedná se o současného ministra financí ČR. Detailněji o srazu kokotů informuje časopis Reflex 35/2011. Žijeme opravdu v totálním Kocourkově?

Další zprávou vymykající se určitým mezím (včetně průměru EU) je navrhované zvýšení DPH na léky v roce 2012 na 14 % z původních 10 % a dále v roce 2013 až na 17,5 %. Toto zvýšení pocítí nejen pacient na svých platbách za léky, ale rovněž i zdravotní pojišťovny. Lze předpokládat, že toto zvýšení bude spíše bolestnou záležitostí pro celý zdravotní systém. Ne každý pacient může být léčen medikamenty pro danou chorobu nejlevnějšími, nemluvě o chronických pacientech, kteří užívají mnoho léků denně. Zdravotnictví ČR je na dobré úrovni, ačkoliv má spoustu závažných problémů – zejména finančních. Zvýšení DPH na léky a zdravotní pomůcky však může být krokem zpět.  

Reklama

Svět je pln násilí, agresivity, negativismu. Romové se cítí diskriminováni, „bílí“ pociťují rasismus naruby. 

Technické vymoženosti nám usnadňují život, ale minimalizují komunikaci face to face, spolehlivost určitých jedinců je diskutabilní, ohleduplnost rovněž. Dlouhodobý stres vede k přesunu psychické zátěže do fyzických klinických příznaků a kruh se uzavírá. 

Klub kokotů v čele s ministrem financí však nesignalizuje pro „prostý lid“ nic dobrého. To se samozřejmě týká zejména důchodů. 

Celosvětově populace stárne, oceňuji proto – bez recese – aktualizované vydání knihy „Fenomén stáří“ od Heleny Haškovcové. Jedná se o přepracované vydání knihy, která pojednává o stáří z mnoha pohledů. 

Klub kokotů apod. se netýká všech, ale zdravotní systém a stáří ano!